o2 sensor

Discussion in '94-95 5.0 - Specific' started by 5.0l cory, Apr 10, 2016.

  1. 5.0l cory

    5.0l cory Member

    Messages:
    216
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 1, 2015
    Location:
    wetaskiwin alberta
    i need some help with o2 sensor I replaced both o2 sensors last week now I am getting code 176 and the car runs like sh't I only have 2 lower o2 sensors no upper o2 sensors due to that it was swaped out for bbk shortys no cats no smog don't know what to do. :(
     
  2. 07GtS197

    07GtS197 Well-Known Member

    Messages:
    1,391
    Likes Received:
    187
    Joined:
    Mar 16, 2015
    Location:
    Naples, Fl
    I think we have your problem. You literally have to have front o2 sensors, they are the ones that control your air fuel ratio and the rears check the cats for efficiency. With only rears you will run in open loop all the time because the computer cant correct for the proper air fuel ratio. Get the front o2 sensors hooked back up, ditch the rears (you dont need them with on off road mid pipe), clear the codes and see how it is after that.
     
  3. 5.0l cory

    5.0l cory Member

    Messages:
    216
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 1, 2015
    Location:
    wetaskiwin alberta
    would the front o2 sensors be below the shortys cause I have no cats and the o2 sensors I replaced were for lowers I wonder if I got the wrong ones. thanks
     
  4. lutter94

    lutter94 Well-Known Member

    Messages:
    3,011
    Likes Received:
    133
    Joined:
    Apr 11, 2008
    Location:
    South Dakota/Iowa
    You have a 5.0. It only has two o2 sensors. One left, one right. 4.6 guys have four sensors to prove the cars are working.
     
  5. 5.0l cory

    5.0l cory Member

    Messages:
    216
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 1, 2015
    Location:
    wetaskiwin alberta
    the only thing I find odd is when I ordered the o2 sensors the parts guy asked if I needed upper or lowers I asked for the lowers and I told the parts guy it is a 5.0l
     
  6. lutter94

    lutter94 Well-Known Member

    Messages:
    3,011
    Likes Received:
    133
    Joined:
    Apr 11, 2008
    Location:
    South Dakota/Iowa
    Have a part number. Check on rock auto too. They're good for finding part numbers. Even if you don't buy there
     
  7. white95

    white95 Apex Junky Admin

    Messages:
    16,347
    Likes Received:
    2,644
    Joined:
    Dec 30, 2007
    Location:
    30.31469, -90.94575
    Ford Motorcraft 45F-9F472AA or Bosch 15719
     
  8. 07GtS197

    07GtS197 Well-Known Member

    Messages:
    1,391
    Likes Received:
    187
    Joined:
    Mar 16, 2015
    Location:
    Naples, Fl
    Disregard lol sorry for being an idiot. They probably gave you the wrong ones and thats why it wont run correctly. Also remember to retorque them after a few heat cycles.
     
  9. 5.0l cory

    5.0l cory Member

    Messages:
    216
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 1, 2015
    Location:
    wetaskiwin alberta
    thanks guys for the help but the sensor is totally dead now it was a long drive back home yesterday with one gone :angry: thanks again and thanks white95 for the part numbers I will use them.
     
  10. white95

    white95 Apex Junky Admin

    Messages:
    16,347
    Likes Received:
    2,644
    Joined:
    Dec 30, 2007
    Location:
    30.31469, -90.94575
    We aim to please when we actually aim :thumbsup:
     
  11. ranger56528

    ranger56528 Active Member

    Messages:
    907
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 20, 2015
    Location:
    West central Mn
    WELL......How does it run with the right o2's in it?...I used the Bosch without any issues when I had my BBK shorties on.
     
  12. 5.0l cory

    5.0l cory Member

    Messages:
    216
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 1, 2015
    Location:
    wetaskiwin alberta
    thanks for all the help guys I found the problem my mass air flow sensor was so dirty it caused all the problems now she goes like a sob whoa!!!!:grin: