SCT Tuner and ECM issue

Discussion in 'Forced Induction & Tuning' started by SN95_Superman, Aug 20, 2019.

  1. SN95_Superman

    SN95_Superman New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 20, 2019
    Location:
    Ottawa, Ontario, Canada
    Hey everyone and thanks for the add. I have a 97 GT 4.6, I recently bought a 9600 SCT tuner second hand that was returned to stock and unmarried. I was able to load a pretune to my car and i found a difference in driving. I tried to update my tuner by going to the sct website and downloading the app to update the tuner. The app didn't have the proper drivers to update my sct tuner, so i just put in back in the car. Instead of re-tuning it with preloaded tune, I tried something different and tried to load a custom tune. When the upload failed, I realised it was a custom tune that was for the previous owners car. Now the sct tuner gives me 2 different error codes; 1018 and 1024. Now I can't start the car because the failed upload must have messed up my ecm. Aside from going to Ford and having them try to reflash the ecm, is there any other way of reflashing it or do I have to get a new ecm? I did try to connect a wire from the positive battery terminal to a disconnected negative, but it did nothing. I also ordered a used ecm for a 97 GT 4.6 and also wondering if I have to get it reflashed or if its simple plug and play?
     
    Last edited: Aug 20, 2019
  2. SN95_Superman

    SN95_Superman New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 20, 2019
    Location:
    Ottawa, Ontario, Canada
    Maybe this would be a simpler question; does my 97 GT 4.6 need to be reflashed if I replace it with a used ecm?
     
  3. 07GtS197

    07GtS197 Well-Known Member

    Messages:
    1,394
    Likes Received:
    188
    Joined:
    Mar 16, 2015
    Location:
    Naples, Fl
    What vehicle was the tune on it for?

    Also your question doesnt quite make sense, if you changed the ecu the new one would (presumably) have a stock tune on it.

    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  4. SN95_Superman

    SN95_Superman New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 20, 2019
    Location:
    Ottawa, Ontario, Canada
    The custom tune that was for an 03 GT 5.0 with a cam and other engine upgrades. So the tuner I think has automatically married back to the 03 and won't allow me to go back to stock settings for my 97.
     
  5. Frank.JD.Perez

    Frank.JD.Perez Well-Known Member

    Messages:
    2,825
    Likes Received:
    72
    Joined:
    Sep 8, 2013
    Location:
    Pleasanton/Hayward, CA
    send the tuner back to be fixed if it shows married to the 03. it should be obvious when you plug the tuner up if it is married to another car or yours
     
  6. SN95_Superman

    SN95_Superman New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 20, 2019
    Location:
    Ottawa, Ontario, Canada
    I'm not concerned about the tuner right now, I just want my car running again and wondering if I have to have the ecm reflashed or if I can replace it with a used ecm without having to have it reflashed. From some of the research I have done, 96-97 do not need to have the ecm reflashed, 99-04 you have to reflash because of the PATS and the key chip. I am just trying to confirm if I would need to have a dealership reflash the used ecm or reflash the orginal ecm I have. Also wondering if I have to bring the dealer the whole car or if I can just bring in my ecm with my VIN to have it flashed....anyone have any experience with this sort of thing?