Trouble Starting

Discussion in '96-04 - 2V Specific' started by ui_cowboy, Jul 3, 2007.

  1. ui_cowboy

    ui_cowboy New Member

    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 11, 2007
    I have a 96 GT, some of the tiem it has a tough time starting, it will crank and crank bit nothing happens. once i get it started it will start right up. It also start's better if i use the auto start button. Any ideas what's going on? Also, is the auto start Stock factory or somthing put on aftermarket? Thanks
     
  2. DropTopPony

    DropTopPony Administrator Staff Member Admin SN95 Supporter

    Messages:
    15,342
    Likes Received:
    119
    Joined:
    Jan 12, 2006
    Location:
    South Jersey
    what auto start button? on the remote from the alarm or did someone install a start button in your car?

    check your iac...it gets clogged up and will keep your car from starting and stall it out.
    clean it with carb cleaner etc or just get a new one. Its an easy swap.


    [attachment deleted by admin]
     
  3. ui_cowboy

    ui_cowboy New Member

    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 11, 2007
    The auto start button is on the remote. there are 2 buttons one start's/stops the car i don't know what the other does and then there's a lock/unlock button and a button for the trunk.
     
  4. DropTopPony

    DropTopPony Administrator Staff Member Admin SN95 Supporter

    Messages:
    15,342
    Likes Received:
    119
    Joined:
    Jan 12, 2006
    Location:
    South Jersey
    I don't remember that being a Ford option back then so its probably aftermarket. I have one on my Alpine alarm...be careful using it when your car isn't working correctly. When my IAC went bad and i would use the remote start it would keep going through the start cycle and crankin it over but the car wouldn't start. That would happen for like 3 cycles or until i ran out and stepped on the brake to kill it.
     
  5. scarface

    scarface Guest

    A bad or going bad crank sensor will do that too.
     
  6. Casper98gt

    Casper98gt New Member

    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 3, 2007
    yeah there could be alot to do with it. A bad crank sensor would let it keep cranking and usually heatsoak has alot to do with it. The IAC problem if you ever think its that. turn the key to off, floor the gas and then try to start it. Pushing the gas pedal down will kill injector pulse and if its the IAC it will start.