weird clutch issue

Discussion in '94-95 5.0 - Specific' started by blkbomber, Aug 23, 2014.

  1. blkbomber

    blkbomber New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 23, 2014
    Guys I need your help, I installed a center force clutch with a new steeda clutch quadrant, firewall adjuster and new cable.
    When the car is cold it shifts perfect but after about 5 miles the clutch is hard to engage and or disengage and when i press the clutch pedel in it makes a popping and creaking sound and is felt in the pedal. Sound is coming from pressure plate finger area. Any help would great thanks. Car is 94 gt 5.0 with a promotion t-5
     
  2. Musturd

    Musturd Legend

    Messages:
    9,111
    Likes Received:
    598
    Joined:
    Feb 12, 2011
    Damaged clutch fork ? Could be a few things
     
  3. RichV

    RichV Well-Known Member

    Messages:
    4,227
    Likes Received:
    247
    Joined:
    May 6, 2012
    Location:
    CO
    Maybe put your stock quadrant/cable in. Rule that out.

    How long ago? Maybe get centerforce on the line. I bet they'll stand by everything. Make sure everything was installed per directions, the quadrants and fire wall adjusters can be tricky if not matched correctly with the right cable. But if it's a kit, it should all be matched.
     
  4. blkbomber

    blkbomber New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 23, 2014
    Installed new fork and pivot when I installed the clutch. Will to get with center force and see if they had this issue before.
     
  5. blkbomber

    blkbomber New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 23, 2014
    Ok guys pulled the trans back out and inspected everything found a small crack on the throw out bearing which when it is hot will expand and cause it to hang up. Put in a new bearing and shifts like butter. Not sure how it cracked never seen one do that , not sure if it had the crack in it before the install or it happen during install.
     
  6. blkbomber

    blkbomber New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 23, 2014
    Ok guys pulled the trans back out and inspected everything found a small crack on the throw out bearing which when it is hot will expand and cause it to hang up. Put in a new bearing and shifts like butter. Not sure how it cracked never seen one do that , not sure if it had the crack in it before the install or it happen during install.
     
  7. tykempster

    tykempster Member

    Messages:
    103
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 25, 2014
    I have the exact issue you're talking about, but my TOB squeals too. Less than 5k miles on it. Sometimes the clutch will feel better for a few shifts but then goes back to the groaning and popping...really not looking forward to pulling the tranny.
     
  8. ttocs

    ttocs Legend

    Messages:
    25,414
    Likes Received:
    2,450
    Joined:
    Oct 9, 2009
    Location:
    Evansville Indiana
    I just got my exedy stage 3 clutch and while it comes with a TOB I got a ford racing after hearing all the others were crap.
     
  9. tykempster

    tykempster Member

    Messages:
    103
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 25, 2014
    I'm beginning to think the Ford racing one is the way to go. RAM said they usually didn't have many TOB problems and that they'd send another for free, but I'm not sure if I want to take the risk again.
     
  10. blkbomber

    blkbomber New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 23, 2014
    Mine was a Ford racing tob just make sure inspect it closely before install.
     
  11. blkbomber

    blkbomber New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 23, 2014
    Make sure to check the bearing shaft it can May be gouged causing the bearing stick and hang
     
  12. Z06killinsbf

    Z06killinsbf Active Member

    Messages:
    269
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 12, 2014
    Location:
    McKinney, TX
    I just put a new Ford Racing TOB in my car and it started squealing again after 20 minutes of running.