Hanging idle since speedo repair

joemomma

Well-Known Member
Joined
Dec 9, 2020
Messages
1,271
Reaction score
769
So, today was the first real drive since replacing the speedo hardware (other than a quick trip down the road to verify it works). I noticed my revs hang real bad and idle is up higher than before. Does the ECU read anything from the speed sensor and relate that to idle in any way on the '94 cars? I had a bit of high idle before (I had it set to around 900-1000 RPM because it would die when coming to a stop or making a turn). Now I'm at like 1000-1200RPM, and it hangs real bad between shifts, especially if I shift below 2500-3000RPM. Outside of doing a smoke test and a base idle reset, what would cause this? Anything else to check for?
 

cobrajeff96

Well-Known Member
Joined
Feb 1, 2022
Messages
1,683
Reaction score
1,564
Location
Germany
Yes, it does. Ford put in idle hang right as the car slows to a stop in case you gotta take off real quick again, like at a stop sign. But it's only supposed to be for a few seconds.
 
OP
OP
joemomma

joemomma

Well-Known Member
Joined
Dec 9, 2020
Messages
1,271
Reaction score
769
sounds like it could use a tune.
It's pretty well stock outside of smog pump removal. My guess is a vacuum leak somewhere so I need to smoke it. I would like to get it tuned at some point, but need to track down these little issues first.
 

95opal

Well-Known Member
Joined
Jun 21, 2007
Messages
3,060
Reaction score
1,664
Your speedo or VSS should not affect your idle at all. Id look for VAC leak.
 
OP
OP
joemomma

joemomma

Well-Known Member
Joined
Dec 9, 2020
Messages
1,271
Reaction score
769
I'm planning to smoke it this weekend, and do another base idle reset.
 

Latest posts

Forum statistics

Threads
77,576
Messages
1,505,271
Members
15,037
Latest member
RevJon

Members online

Top