New 306 cranks runs but cuts off

Discussion in '94-95 5.0 - Specific' started by rw95gt, Aug 29, 2015.

  1. rw95gt

    rw95gt Member

    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 5, 2012
    Run down of what it has done,
    New injectors
    New mass air
    New fuel pump
    New distributor
    New coil
    New iac valve
    Tps checks out in range
    New ect sensor checks out in range
    2 computers both good
    Tune from dirtydirty racing qtr horse
    Timing set with spout out at 10 degrees.
    Grounds are good


    I'm lost. It will crank up and run fine if I hold it running with the gas after maybe 5-10 seconds it will cut off. With the spout out and the iac screw turned up it will run. It's almost like someone is hitting a kill switch flipping it on and off real quick. I can keep it running when it does it sometimes but it will just cut off.

    Any ideas?




    Sent from my SAMSUNG-SM-G890A using Tapatalk
     
  2. CC'S95GT

    CC'S95GT Legend

    Messages:
    10,738
    Likes Received:
    172
    Joined:
    Apr 19, 2008
    Location:
    Hampton ,Ga.
    What's the fuel pressure when it shuts off?
    What cam are you running?
     
  3. rw95gt

    rw95gt Member

    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 5, 2012
    274hr-14, honestly haven't looked at it when it shuts off. I set it at 39psi vacuum unhooked.

    I pulled the distributor last night to be sure I didn't break the gear pin. The gear pin is fine and the distributor spins freely. It is brand new. I tried replacing the tfi yesterday but that didn't help.

    It's killing me because I want to drive this thing.

    Sent from my SAMSUNG-SM-G890A using Tapatalk
     
  4. CC'S95GT

    CC'S95GT Legend

    Messages:
    10,738
    Likes Received:
    172
    Joined:
    Apr 19, 2008
    Location:
    Hampton ,Ga.
    Might just need to be tuned.
    Sounds like it's running out of fuel.
    Bump the pressure up and see if that helps. What injectors?
    Might need more timing too
     
  5. rw95gt

    rw95gt Member

    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 5, 2012
    Accel 24lbs injectors, I will try bumping the pressure up and see what happens. I'm also going to try to see how it does on the stock tune.

    He set up a base tune for me. The only thing I changed as far as the info I gave him was the injectors. I originally had ford blue tops and picked up new accel injectors to use instead. Not sure if that would matter.

    Sent from my SAMSUNG-SM-G890A using Tapatalk
     
  6. rw95gt

    rw95gt Member

    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 5, 2012
    Wanted to add real quick I pulled a couple plugs and they are BLACK. Way to much fuel. Not sure why but clearly way over rich. I'm considering putting my blue tops in to see if the injectors are the issue.

    Sent from my SAMSUNG-SM-G890A using Tapatalk
     
  7. rw95gt

    rw95gt Member

    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 5, 2012
    It's fixed. Runs great. Drove it 30 miles or so. No issues at all. No hiccups or anything. Idles nice and runs great. I pulled out my qtr horse and it ran perfect.

    Sent from my SAMSUNG-SM-G890A using Tapatalk
     
  8. Michael Plummer

    Michael Plummer Active Member

    Messages:
    434
    Likes Received:
    19
    Joined:
    Feb 20, 2007
    Location:
    Brockton, MA
    Before: Stk. processor with Quarterhorse EMS
    After: Stk. processor w/no Quarterhorse EMS

    Is that what you did to fix your issue?
     
  9. rw95gt

    rw95gt Member

    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 5, 2012
    Yes. I had Willie write a base tune for me. He installed it on the Quarterhorse and it would not run with it installed. He said it should run fine with his tune and that I had something else wrong. I checked everything and decided to try it on the stock tune with no Quarterhorse connected and it ran fine. So something was not correct in his tune imo.

    Sent from my SAMSUNG-SM-G890A using Tapatalk
     
  10. 2002BLGT

    2002BLGT Active Member

    Messages:
    337
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 24, 2007
    Location:
    Bedford VA
    Did you try uploading a stock tune to the QH to verify that there is not an issue with the QH or the connection to it ? , if you are still having issues email me , sounds like the QH connection was not clean or sanded enough
     
  11. rz5.0

    rz5.0 Legend

    Messages:
    5,853
    Likes Received:
    130
    Joined:
    Mar 26, 2010
    Location:
    Great state of TEXAS
    I bet is a bad connection on the j3 port
     
  12. 2002BLGT

    2002BLGT Active Member

    Messages:
    337
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 24, 2007
    Location:
    Bedford VA
    Thats 9 times out of 10 what it is
     
  13. rw95gt

    rw95gt Member

    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 5, 2012
    Hey guys. My wife just had our second baby so I haven't messed with it much. I did however clean the j3 port very, very well. No wax and copper is slightly showing. What's odd now is I can't get the binary software to read the tune off the Quarterhorse or the stock tune. It just thinks it's not connected. I will find some time soon to mess with it. I'm not sure how much cleaner the j3 port could be than what it is already.

    Sent from my SAMSUNG-SM-G890A using Tapatalk
     
  14. CC'S95GT

    CC'S95GT Legend

    Messages:
    10,738
    Likes Received:
    172
    Joined:
    Apr 19, 2008
    Location:
    Hampton ,Ga.
    congratulations.