Do i have all the parts for the 5 speed swap?

68mustang5.0

Active Member
Joined
Feb 19, 2007
Messages
409
Reaction score
0
Im gonna perform a 5 speed swap soon, and this is all what I have right now:

Trans
clutch, flywheel, pressure plate
shifter
trans harness
throw out fork
TO bearing
pedals ( got them from a V6, gonna remodify my stock brake pedal to work on that assy.


I know im missing a few things, like the boot and shifter knob, but what else do i need to know beforehand? Thanks guys!
 

riored96gt

Active Member
Joined
Feb 17, 2007
Messages
851
Reaction score
5
Location
SoCal 909
Check drive shaft length.
Fox's needed to change the crossmember and trans mount if I remember rightly.
Cable.
Trim ring for console.
 
OP
OP
6

68mustang5.0

Active Member
Joined
Feb 19, 2007
Messages
409
Reaction score
0
im getting a adjustable quadrant from steeda, and i already have the shift boot and all those small stuffs....is the driveshaft length that much more different from the auto to the manual?
 

Dalamar

Post Whore
SN95 Supporter
Joined
Feb 3, 2006
Messages
13,863
Reaction score
130
Location
SLC, UT
68mustang5.0 said:
Im gonna perform a 5 speed swap soon, and this is all what I have right now:

Trans
clutch, flywheel, pressure plate
shifter
trans harness
throw out fork
TO bearing
pedals ( got them from a V6, gonna remodify my stock brake pedal to work on that assy.


I know im missing a few things, like the boot and shifter knob, but what else do i need to know beforehand? Thanks guys!

Cool, let's see if I remember you'll also need the bellhousing, shorter driveline, tranny mount bushings,
clutch cable, and probably want a quadrent adjuster. you'll also need to redo/rewire the speedo.
The park interrupt/neutral safety also needs to be rewired to the clutch, right now it should be on the auto shifter, if it's like mine.

good luck :)
 
OP
OP
6

68mustang5.0

Active Member
Joined
Feb 19, 2007
Messages
409
Reaction score
0
Got the bellhousing, why does the speedo have to be rewired or redone?

Also, how would i rewire the park interrupt/ neutral safety into the clutch?
 

Dalamar

Post Whore
SN95 Supporter
Joined
Feb 3, 2006
Messages
13,863
Reaction score
130
Location
SLC, UT
well, I don't know which tranny your talking about, but you'll have to check on the speedo.
It was different on mine - R470 to TKO500.

I didn't do the interrupt wiring, my tiner did, but I think it will still reach, you just gotta rerought it.
 
OP
OP
6

68mustang5.0

Active Member
Joined
Feb 19, 2007
Messages
409
Reaction score
0
the stock tranny that comes on 96 GT;s. thats the one I have. I have the tranny harness for it too. Do i need to change the ECU for the trans?
 

Dalamar

Post Whore
SN95 Supporter
Joined
Feb 3, 2006
Messages
13,863
Reaction score
130
Location
SLC, UT
There again, I'm not sure - I'd have to ask my tuner on that one.

I'd think yes, since it's electronically controlled.
- recommend calling someone and asking.
 
OP
OP
6

68mustang5.0

Active Member
Joined
Feb 19, 2007
Messages
409
Reaction score
0
i read somewhere that the 96-98 ECU's are like the fox ECU's where you can use any ECU with any trans.
 

96sohc

Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
326
Reaction score
0
Are you putting a T45 back in?
You can reflash your stock auto computer to think its a manual.
Don't forget you need a new block plate, the automatic and manuals are different.
For the speedo problem, buy a Dallas Mustang Speedcal.
 

Dalamar

Post Whore
SN95 Supporter
Joined
Feb 3, 2006
Messages
13,863
Reaction score
130
Location
SLC, UT
you'll also need the shift boot.
the upper and lower are 2 different parts - lower's not cheap - thanks ford.
 
OP
OP
6

68mustang5.0

Active Member
Joined
Feb 19, 2007
Messages
409
Reaction score
0
96sohc said:
Are you putting a T45 back in?
You can reflash your stock auto computer to think its a manual.
Don't forget you need a new block plate, the automatic and manuals are different.
For the speedo problem, buy a Dallas Mustang Speedcal.

How do you reflash the ECU to think its a manual? I have a stock trans from a 96 GT.
 

96sohc

Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
326
Reaction score
0
You need a tuner to reflash it, using SCT software.
If anyone finds where to buy the lower shift boots, I'd like to know because I can't find them.
 
OP
OP
6

68mustang5.0

Active Member
Joined
Feb 19, 2007
Messages
409
Reaction score
0
96sohc said:
You need a tuner to reflash it, using SCT software.
If anyone finds where to buy the lower shift boots, I'd like to know because I can't find them.

ah ok, like i can just grab any SCT tuner? Do i have to have someone with experience tune it for me?
 

Hybridbird

Active Member
Joined
Dec 31, 2006
Messages
545
Reaction score
0
You can use an auto ECU for auto or 5 speed,because the 5 speed doesnt need ecu control but you will get a check engine light due to lack of input from the tranny.On the other hand,an auto will only work with an auto ECU.
 
OP
OP
6

68mustang5.0

Active Member
Joined
Feb 19, 2007
Messages
409
Reaction score
0
ah, because of no input from the tranny, does that adversely affect the motor? Someone told me the car will run like trash because the ECU will load up the motor because its looking for a TC.


On the other hand, what kind of quadrant and adjuster would you guys reccommend? For sure im using a stock cable. lol
 

96sohc

Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
326
Reaction score
0
I don't think an Xcal handheld will be able to flash an auto to think its a manual, I think its part of the software
that the tuner's actually use; although I could be wrong, its happened before.
 
OP
OP
6

68mustang5.0

Active Member
Joined
Feb 19, 2007
Messages
409
Reaction score
0
ah ok, is the T45 the same as a T-5? I read somewhere it is in a way, cause i got a driveshaft from a 95 GT.
 

voidfinger

Well-Known Member
Joined
Dec 16, 2006
Messages
3,880
Reaction score
0
ok someone told me that i could just use my 98 gt auto computer and no need to reflash it? will that hurt my motor or power in any way? just wondering. I know a hand held can turn the auto function off. but i don't got that kinda money right now. thanks
 

Forum statistics

Threads
77,715
Messages
1,508,551
Members
15,137
Latest member
Rayne

Members online

Top